Darmowa dostawa od 500 zł | Kup teraz

Darmowa dostawa od 500 zł | Kup teraz

Mączliki

Mączliki są pluskwiakami (Hemiptera) należącymi do rodziny mączlikowate Aleyrodidae. Pochodzą z rejonów tropikalnych i subtropikalnych. Niektóre z nich przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego gdzie stały się bardzo groźnymi szkodnikami upraw pod osłonami.

Jaja Mączlika

Jaja Mączlika

Larwy Mączlika

Larwa Mączlika przed wylotem owada dorosłego

Mączlik owad dorosły

Najważniejsze z nich: mączlik szklarniowy – Trialeurodes vaporariorum i mączlik ostroskrzydły Bemisia tabaci zostały zawleczone do Polski i są gatunkami obcymi podobnie jak występujący na rododendronach Massilieurodes chittendei. W uprawach gruntowych dominujące znaczenie ma gatunek rodzimy mączlik warzywny – Aleyrodes proletella.

Oprócz wyżej wymienionych w Polsce występuje jeszcze 13 gatunków, które są najczęściej spotykane na drzewach. Są to między innymi mączlik klonowiec – Aleurochiton aceris, mączlik dębowy – Peallius quercus, mączlik jaworowy – Aleurochiton pseudoplatani, mączlik truskawkowy – Aleyrodes fragariae, mączlik wiciokrzewowy – Aleurolobus asari.

Owady te pokryte są białą wydzieliną woskową i mają dachówkowato ułożone skrzydła. Są polifagami żerującymi na bardzo wielu różnych gatunkach warzyw, roślin ozdobnych, na krzewach i drzewach na ziołach i chwastach.

Najczęściej atakują ogórki, pomidory, bakłażany, kapustę, kalafiory, brokuły, jarmuż, tytoń, gerberę, poinsecję, fuksje, petunie, surfinie, paproć i wiele innych.

Mączlik uszkodzenia

Szkodliwość bezpośrednia mączlików polega na ssaniu soków w następstwie czego liście żółkną, ulegają deformacji i więdną. Wydzielana obficie przez owady dorosłe i larwy rosa miodowa pokrywając liście i owoce stwarza idealne warunki do rozwoju grzybów sadzakowych z rodzaju Capnodium, które ograniczają procesy fotosyntezy i transpirację a pokryte spadzią owoce mają obniżoną wartość handlową.

Szkodliwość pośrednia polega na przenoszeniu przez larwy i owady dorosłe wirusów, mykoplazm i grzybów powodujących choroby roślin.

Samice mączlików składają owalne jaja na spodniej stronie liści. Złoża są często formowane w charakterystyczne okółki. Samice żyją do dwóch miesięcy składając w tym czasie do 400 jaj. Z jaj rozwijają się nimfy. Pierwsze stadium jest mobilne, następne stadia przytwierdzają się do liści , nieruchomieją i do końca swojego rozwoju żerują w jednym miejscu.

Ostatnie czwarte stadium umownie nazywane poczwarką ma grubą chitynową osłonkę z woskowymi pręcikami. Opuszcza ją owad dorosły, który przystępuje do żerowania na młodych liściach. Rozwój jednego pokolenia trwa w zależności od temperatury od trzech do pięciu tygodni. Pod osłonami rozmnażanie przebiega nieprzerwanie i w tych warunkach może powstać do 8 pokoleń.Optymalna temperatura dla rozwoju mączlika szklarniowego wynosi 25 °C.

Doskonała jakość produktów

Sklep ochronabiologiczna.pl oferuje produkty firmy Biobest, znane na całym świecie z wysokiej jakości, którym towarzyszy wiedza i praktyka nabyta przez ponad 30 lat aktywności na polskim rynku.

Kup polecane produkty