Mączliki
Mączliki są pluskwiakami (Hemiptera) należącymi do rodziny mączlikowate Aleyrodidae. Pochodzą z rejonów tropikalnych i subtropikalnych. Niektóre z nich przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego gdzie stały się bardzo groźnymi szkodnikami upraw pod osłonami.
![maczlik-jaja](https://ochronabiologiczna.pl/wp-content/uploads/maczlik-jaja.jpg)
Jaja Mączlika
![maczlik-jaja](https://ochronabiologiczna.pl/wp-content/uploads/maczlik-jaja.webp)
Jaja Mączlika
![maczlik-larwy](https://ochronabiologiczna.pl/wp-content/uploads/maczlik-larwy.jpg)
Larwy Mączlika
![mazlik-poczwarka](https://ochronabiologiczna.pl/wp-content/uploads/mazlik-poczwarka.jpg)
Larwa Mączlika przed wylotem owada dorosłego
![maczlik-](https://ochronabiologiczna.pl/wp-content/uploads/maczlik-.jpg)
Mączlik owad dorosły
Oprócz wyżej wymienionych w Polsce występuje jeszcze 13 gatunków, które są najczęściej spotykane na drzewach. Są to między innymi mączlik klonowiec – Aleurochiton aceris, mączlik dębowy – Peallius quercus, mączlik jaworowy – Aleurochiton pseudoplatani, mączlik truskawkowy – Aleyrodes fragariae, mączlik wiciokrzewowy – Aleurolobus asari.
Owady te pokryte są białą wydzieliną woskową i mają dachówkowato ułożone skrzydła. Są polifagami żerującymi na bardzo wielu różnych gatunkach warzyw, roślin ozdobnych, na krzewach i drzewach na ziołach i chwastach.
Najczęściej atakują ogórki, pomidory, bakłażany, kapustę, kalafiory, brokuły, jarmuż, tytoń, gerberę, poinsecję, fuksje, petunie, surfinie, paproć i wiele innych.
Szkodliwość bezpośrednia mączlików polega na ssaniu soków w następstwie czego liście żółkną, ulegają deformacji i więdną. Wydzielana obficie przez owady dorosłe i larwy rosa miodowa pokrywając liście i owoce stwarza idealne warunki do rozwoju grzybów sadzakowych z rodzaju Capnodium, które ograniczają procesy fotosyntezy i transpirację a pokryte spadzią owoce mają obniżoną wartość handlową.
Szkodliwość pośrednia polega na przenoszeniu przez larwy i owady dorosłe wirusów, mykoplazm i grzybów powodujących choroby roślin.
Samice mączlików składają owalne jaja na spodniej stronie liści. Złoża są często formowane w charakterystyczne okółki. Samice żyją do dwóch miesięcy składając w tym czasie do 400 jaj. Z jaj rozwijają się nimfy. Pierwsze stadium jest mobilne, następne stadia przytwierdzają się do liści , nieruchomieją i do końca swojego rozwoju żerują w jednym miejscu.
Ostatnie czwarte stadium umownie nazywane poczwarką ma grubą chitynową osłonkę z woskowymi pręcikami. Opuszcza ją owad dorosły, który przystępuje do żerowania na młodych liściach. Rozwój jednego pokolenia trwa w zależności od temperatury od trzech do pięciu tygodni. Pod osłonami rozmnażanie przebiega nieprzerwanie i w tych warunkach może powstać do 8 pokoleń.Optymalna temperatura dla rozwoju mączlika szklarniowego wynosi 25 °C.
Doskonała jakość produktów
Sklep ochronabiologiczna.pl oferuje produkty firmy Biobest, znane na całym świecie z wysokiej jakości, którym towarzyszy wiedza i praktyka nabyta przez ponad 30 lat aktywności na polskim rynku.
Kup polecane produkty